Megnyitotta kapuit a Mi, magyarok kiállítás
2014.10.27.

A Mi, magyarok kiállítás 2014. október 23-án megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Elsősorban a tizenéves fiataloknak szólóan – a magyarság múltbeli teljesítményein, történelmén, tudományos és sportbeli sikerein túl mai példák, ötletek, találmányok bemutatásával ösztönöz a jövőbeli teljesítményekre. A Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó segítségével minden látogató képet kaphat arról, milyenek vagyunk mi, magyarok.

Tizennyolc termen keresztül mutatjuk be a magyarság kincseit: nyelvünk, irodalmunk, tudományunk eredményeit, történelmünk áldozatokat kívánó nagy eseményeit, az egykori és mai lángelmék teljesítményeit. Ezen a kiállításon egyszerre jelenik meg a sport terén felmutatott kitartás és siker, valamint a hazáért vállalt hőstett. Ezen a kiállításon együtt vannak jelen a történelmi múlt „Életünket és vérünket!” kiáltó hőstettei: az egri vár védelme, és 1956, a hősiesség, becsület és kitartás, a bátor küzdelem példái a tudomány és a sport teljesítményeivel: a marsjáróval és olimpikonjaink aranyérmeivel. Mindezt a legkorszerűbb látványtervvel és technikai eszközök segítségével mutatjuk be, elsősorban a tizenéves célközönségünknek, azoknak a 13-16 éves diákoknak, akik a tanórákon tanulnak minderről, de élményszerűen nem nagyon tudják megtapasztalni.

A jövőnk a jelen fiataljainak kezében van, ezzel a kiállítással azt szeretnénk elérni, hogy ez a generáció tudatában legyen annak, mit adott a világnak a magyarság, milyen sajátos teljesítményeink vannak, mit jelent magyarnak lenni a 21. században.

A most megnyíló kiállítás a Magyarság Háza látogatóközpont keretében fog működni – idevonzva a hazai és a külhoni magyar fiatalokat, nem csupán élményt, hanem közös találkozási helyszínként.

A Ház működésének kulcseleme, hogy a kiállításhoz olyan rendezvények kapcsolódjanak majd, amelyek segítik a kiállítási anyag továbbélését, mélyebb, más aspektusból történő megismerését. A programkínálatban a szórakoztató, kulturális események mellett tudományos, ismeretterjesztő konferenciák, műhelybeszélgetések és fiataloknak szóló játékos foglalkozások is helyet kapnak majd külön múzeumpedagógiai foglalkozások keretében is.

Van élet a Marson?

Aktuális
Copyright © 2014 Mi, magyarok Látogatóközpont. Minden jog fenntartva.